Invata sa canti, sa compui si sa improvizezi. Doar in Promotia C15.

Ai invatat sa emiti punctual sunetele. Ai intrat in pielea mai multor personaje. Te-ai intalnit si cu “furnicile” de pe portative. Dar cat de frumos ar fi sa stii sa le asamblezi pe toate, in propria ta compozitie muzicala?

Chiar asta vei face in urmatoarea etapa a dezvoltarii tale artistice.

Lector universitar si Doctor in compozitie si improvizatie muzicala, profesorul Andrei Tudor vorbeste despre cum inveti sa iti compui propriile fraze melodice in al treilea modul al Promotiei C15.

In caz ca nu ai aflat – Promotia C15 este singurul loc unde te dezvolti muzical, din toate punctele de vedere, intr-un an de studiu. Pentru mai multe detalii si inscrieri, viziteaza-ne aici: c15.companiadeartisti.ro

andrei-tudor-interpretare-mai-buna

Sa inveti sa compui este ca si cum inveti o limba noua. Mai exact, cum inveti sa scrii intr-o limba noua.

Si cum faci asta, cu cea mai mare placere? Evident, nu stand in casa, de unul singur.

Inveti o limba noua calatorind, cunoscand oameni, renuntand la inhibitii si la frica de a gresi… de fapt, facand aproape tot ce faci in Promotia C15, de la Companie.

Asa ca daca in primele doua module ai invatat cine esti si ai inceput sa intelegi muzica, in al treilea modul inveti sa creezi fraze melodice intr-un mod simplu si distractiv, ca si cum ai porni intr-o calatorie.

Prima data, ascultam

De mici copii, cand invatam o limba noua, nu o facem scriind o carte.

Ii ascultam pe cei din jurul nostru. Culegem putin de aici, putin de acolo. Incepem sa spunem cuvinte, apoi propozitii si treptat, vorbim limba. Dar apoi, mergem la scoala si suntem pusi sa facem chestia asta numita “scris”.

Cam asa abordez eu, ca pedagog, compozitia muzicala. Prima data, asculti muzica. Iti place. Apoi, incepi sa reproduci sunetele si ajungi sa intelegi muzica, intern. Noi, iubitorii de muzica suntem foarte buni la asta.

Prima ta compozitie – Hmmm…

Acum, ce urmeaza? Acum iti va veni inspiratia si determinarea de a-ti scrie propria fraza melodica. Iei un loc langa instrumentul tau si incepi sa scrii. Poate iti vin idei, le pui in aplicare si suna foarte bine. Dar cel mai probabil, aceasta versiune nu va fi preferata ta.

Ce nu e in regula? Nu ai aceeasi pasiune pe care au compozitorii tai preferati? Nu ai ascultat toate cele noua simfonii ale lui Beethoven?

Ceea ce iti lipseste este o intelegere clara despre cum sunt create melodiile bune.

Alfabetul muzical

A invata sa compui implica un anumit set de pasi, daca vrei sa intelegi muzica din punctul de vedere al unui compozitor.

Faptul ca deja cunosti bazele teoriei muzicale, pe care ai invatat-o in al doilea modul al Promotiei C15, ai acum materialele care vor sta la baza primei tale compozitii.

Gramatica muzicala

Dupa ce ai invatat alfabetul, incepi sa inveti regulile simple de gramatica. Exact cum inveti sa construiesti o propozitie, la fel inveti cum sa construiesti o fraza melodica simpla, diferenta dintre armonie si melodie si asa mai departe.

Logica muzicala

Dupa ce ti-ai creat prima propozitie, trebuie sa iti poti crea si prima idee. Logic vorbind, acesta este demersul lucrurilor. Eh, logica muzicala implica intelegerea formei, a cadentei, a functionalitatii armonice. Da, stiu, suna complicat!

Insa acesta este momentul cand lucrurile incep sa se lege. Dar probabil, daca te-ai opri aici, ai avea impresia ca totul suna foarte mecanic.

Retorica muzicala

Ce inseamna asta? Ca atunci cand vorbim, ne adresam unei anumite persoane sau audiente. Inseamna ca intelegem ce vrem sa spunem si cum vrem sa spunem, pentru a primi un raspuns sau a starni reactia dorita din partea audientei noastre.

Acesta este pasul urmator in calatoria ta spre compozitia muzicala. Intelegerea retoricii muzicale inseamna ca inveti sa iti dezvolti ideile in lucrari complexe sau cum sa compui muzica nuantata.

Poezia muzicala

Tot ce facem in modulul III al Promotiei C15 duce in final la ceea ce imi place mie sa numesc, “poezia muzicala.” La fel cum o poezie frumoasa reprezinta cea mai inalta forma de intelegere a unei limbi si de a transmite idei, poezia muzicala este ceea ce auzi cand asculti cele mai bune lucrari ale lui Beethoven, sau Mahler, sau David Foster. Depinde ce iti place.

Ei si-au dus limbajul muzical la un alt nivel. Si tu poti sa faci la fel.

Unde te vezi in urmatorul an?

Fie ca stapanesti bine alfabetul muzical sau ai invatat doar cateva cuvinte – daca simti ca iti pulseaza muzica in vene, Promotia C15 este locul unde te autodepasesti in domenii in care inainte nici nu te vedeai facand pasi.

Canto, actorie, teorie muzicala. Si acum, in modulul trei, si compozitie si improvizatie muzicala. Inscrie-te si te vei bucura de tot mai multe descoperiri, la fiecare pas.

Te astept la curs.

Iti place sa canti si vrei sa atingi nivelul de performanta pentru o cariera pe scena? In Promotia C15, ai nu unul, ci 12 specializari, care includ tot ce ar trebui sa stii pentru a deveni un artist complet. Descopera mai multe aici: c15.companiadeartisti.ro

DESPRE AUTOR

Andrei Tudor – Lector Universitar, Doctor în compoziţie şi Profesor de improvizaţie muzicală – Cu un palmares de necontestat și absolut impresionant, Andrei Tudor s-a alăturat echipei Companiei de Artiști, susținând două dintre cele mai frumoase și generoase cursuri: improvizație și compoziție muzicală. Descoperitor de talente, Andrei și-a oferit multe dintre piesele sale debutanților în ale căror potențiale a crezut. Are o rabdare iesita din comun si gaseste in permanenta modalitati noi si originale de a te ajuta sa intelegi muzica. Printr-un simt al umorului subtil si o personalitate calda, Andrei este genul de persoana de care esti in permanenta absorbit, indiferent de dispozitia in care esti.
Share This